سناریوها و سیاستهای اصلاحطلبان برای حضور دوباره در عرصه انتخابات با نزدیک شدن به زمان برگزاری انتخابات نهمین دوره مجلس شورای اسلامی وضوح بیشتری به خود میگیرد. بازیگران این انتخابات نیز هر روز با اظهارنظرهای متفاوت خود پازل حرکتی این گروه را بیش از پیش روشن میکنند. اما آیا چینش قطعات این پازل در نهایت منجر به شکلگیری یک حرکت درون نظام میشود یا حرکتی خواهد بود برای ایجاد فتنه دوباره؟
محمد کوثری عضو کمیسیون امنیت ملی و سیاست خارجی مجلس در گفتوگو با «وطن امروز» به این سوال پاسخ داده است.
این روزها صحبت از ضرورت حضور اصلاحطلبان در انتخابات مجلس در رسانههای وابسته به این گروه زیاد شده و برخی افراد شاخص اصلاحطلب بیان کردهاند انتخابات بدون حضور این گروه میسر نیست. آیا بهنظر شما واقعا ضرورتی برای این کار وجود دارد؟
اصلاحطلبانی که در قضیه فتنه بودند و زمان دولت دوم خرداد در مجلس ششم تحصن کردند، بویژه کسانی که در فتنه 88 نقش داشتند، به هیچوجه جایی در نظام سیاسی ایران ندارند. هر نظامی یک چارچوب قانونی دارد و در هر کشوری در هر تشکیلات کوچک و بزرگی، کار سیاسی ضوابطی دارد. کسانی که بخواهند چنین رفتار کنند که در جهت براندازی نظام با گروههای اپوزیسیون همقسم و همراه شده و از هر ترفندی برای سیاهنمایی علیه نظام و اقدام علیه منافع ملی بهره ببرند، در قالب فعالیتهای سیاسی هیچ جایی در جامعه ندارند و نمیتوانند در قالب تشکل سیاسی، فعالیتی در زمان انتخابات انجام دهند. با این خصوصیات دیگر ضرورتی برای حضور این افراد در انتخابات نیز وجود ندارد.
برخی اصلاحطلبان هستند که میگویند ما نقشی نداشتیم. من اما همین افراد را به 2 گروه تقسیم میکنم: اصلاحطلبانی هستند که قصد دارند با همان تفکر دوم خرداد و دولت خاتمی به عرصه انتخابات بیایند. اینها جز تغییر رفتار و براندازی هیچ چیز در ذهنشان نیست اما گروهی هستند که میخواهند اشکالاتی که در قوه مجریه، مقننه، قضائیه و در گوشه گوشه مملکت هست را اصلاح کنند، این افراد حسابشان از بقیه جداست و اگر پرونده موارد مغایر با امنیت ملی نداشته باشند، مشکلی برای ورود به عرصه انتخابات ندارند و مسلما در شورای نگهبان هم تایید صلاحیت میشوند. این افراد دیگر شاید تنها اصلاحطلب هم نباشند و با هر تفکر سیاسی که بخواهند وارد انتخابات شوند، مشکلی ندارد. در هر صورت اصل این است که بالاخره شورای نگهبان و مردم میخواهندکسانی که در انتخابات شرکت میکنند، در جهت پیشرفت کشور و در جهت رسیدن به اهداف مدنظر حضرت امام (ره) و مقام معظم رهبری فعالیت کنند نه اینکه در جهت همکاری و هماهنگی با بیگانگان و استکبار جهانی باشند و بخواهند براندازی کنند.
برای همین عده از اصلاحطلبان نیز شرط بازگشتی وجود دارد؟
اصلاحطلبانی که قصد شرکت در انتخابات را دارند باید قبل از هر چیز تکلیف خود با مساله تقلب در انتخابات ریاستجمهوری را مشخص کرده و به مردم بگویند مساله تقلب تنها برای این مطرح شد که نمیتوانستند شکست خود در این انتخابات را تحمل کنند. اگر ورودشان با شرطی غیر از این باشد، معنا ندارد. وقتی ما میگوییم فتنه یعنی اول تا آخر فتنه و اصل موضوع هم این است که نباید افرادی که در انتخابات شرکت میکنند، اصل سلامت آن را در نظام اسلامی زیر سوال ببرند. بسیاری از اصلاحطلبان نیز بعد از انتخابات به صراحت اعلام کردند تقلب رخ نداده بلکه برنامهای حساب شده از جانب استکبار برای براندازی نظام جمهوری اسلامی بوده است و در زمان فعلی نیز باید همین رویه را در پیش بگیرند که مردم آنها را به عنوان نامزدهای ورود به مجلس بپذیرند.
با این حال هنوز هم صحبتهایی راجع به سلامت انتخابات مطرح میشود. به عنوان مثال آقای هاشمی اعلام کرده مردم باید از این مساله مطمئن باشند که رایشان تزئینی نیست. این صحبتها را با توجه به نزدیک شدن به زمان انتخابات چطور ارزیابی میکنید؟
آقای هاشمی بالاخره نظری دارند و این نظر برای خودشان است. با این شرایط، جامعه به هیچوجه این مسائل را قبول ندارد. این موضوع و موضوعاتی نظیر سلامت انتخابات یا حفط رای مردم دغدغه جامعه نیست و در همان زمان انتخابات ریاستجمهوری این مساله برای مردم حل شده است. نظام اسلامی در کمال مدارا و آرامش به مردم نشان داد از رایشان حفاظت میکند و این مساله با گذشت 33 سال از پیروزی انقلاب اسلامی و با برگزاری این همه انتخابات برای مردم ثابت شده است. این صحبتها نه برای مردم قابل توجه است و نه برای برگزارکنندگان انتخابات.
اما برخی معتقدند این صحبتها نشان از مهیا شدن آتش جدید برای فتنه بعدی یا ایجاد شرایطی برای بازگشت بدون توبه اصلاحطلبان به نظام است.
بالاخره این مساله را مردم خودشان بهتر از همه متوجه میشوند که این صحبتها با چه شرایط ذهنی و به عنوان چه دغدغهای مطرح شده است. در هر صورت با چنین شرایطی نیز مردم نمیگذارند اصلاحطلبان بدون ابراز پشیمانی و توبه دوباره حرف از بازگشت به نظام بزنند. مسؤولان هم مطلع و آگاه هستند. اینکه در فتنه آقای هاشمی ماجرای فتنه را محکوم نکردند و بعد از اینکه مردم حرفشان را با قاطعیت در حماسه نهم دی مطرح کردند، با مردم همراه نشدند، یک امتیاز منفی برای کارنامه کاری ایشان است. اگر در بحث ریاست مجلس خبرگان رهبری این شد که نمایندگان به ایشان رای ندادند، این نشاندهنده نمره منفی دیگری است که نمایندگان ملت در مجلس خبرگان رهبری به وی دادهاند. مردم و مسؤولان خودشان متوجه هستند و دیگر هر حرفی را از ایشان نمیپذیرند و قبول نمیکنند و مطمئنا در زمان خود پاسخ این صحبتها را میدهند.
نقش فشارهای خارجی اخیر بر ایران برای بازگشت اصلاحطلبان به قدرت را چگونه ارزیابی میکنید؟
قطعا و یقینا عوامل استکبار جهانی دنبال چنین مسالهای هستند. قبل از این نیز این عوامل اذعان کرده بودند که ما بهترین زمان و فرصت را برای براندازی نظام جمهوری اسلامی در همان زمان دولت اصلاحات از دست دادیم و چون اینها سرسپردگی خودشان به بیگانگان را کاملا در عمل نشان دادند و اعتراف کردند با عوامل بیرونی در تماس بودهاند، مردم نیز این مساله را به خوبی دریافتهاند. از طرف دیگر عوامل و کارشناسان و رسانههای وابسته به استکبار هم بارها از این افراد حمایت کردهاند و خواهان بازگشت این افراد به عرصه قدرت بویژه نظام اجرایی و قانونگذاری کشور هستند. همینطور به این مساله هم اشاره کردهاند که فتنه 88 بهترین فرصت برای براندازی بود که از این فرصت استفاده نکردیم. آمریکاییها الان هم این مواضع خود را کتمان نمیکنند و در زمان فعلی هم با عوامل اصلاحطلب که بعد از فتنه از کشور خارج شدهاند، بیرون از مرزهای ایران در تماسند و خطوط کلی حرکت را برای آنها ترسیم میکنند. این کار را رها نکردهاند و دنبال میکنند حالا چه در رابطه با وقایع اخیر باشد و چه در بحث انتخابات این افراد را رها نکردهاند اما باید بدانند با هوشیاری مردم بویژه مقام معظم رهبری که جامعه را هدایت میکنند، سرشان به سنگ خواهد خورد و شکستهای پیدرپی، بیش از پیش این افراد را مفتضح خواهد کرد.